E 133 Albastru Brillant FCF este un colorant albastru de sinteză. Se mai găsește și sub denumirea de CI Food Blue, FD et C Blue, Brillant FCF.

Cum se obține aditivul E 133?

În sinteza acestui aditiv se utilizează ca materie primă meta-nitrobenzaldehidă, care printr-o reacție de condensare cu dietilanilină formează o leucobază incoloră. Printr-o succesiune de reacții, ca de exemplu descompunerea sarii de diazoniu, disulfurare cu trioxid de sulf, oxidare cu oxid de plumb, rezultă colorantul albastru brillant FCF 133.
E 133 se prezintă sub formă de pudră sau de granule de culoare albastru-roșiatic, solubilă în apă. Pentru industria alimentară este necesar ca aditivul să aibă un conținut de substanță colorantă activă, de minim 85%, iar de coloranți auxiliari maxim 6%. Datorită procesului de obţinere, E133 este o sursă de metale grele, în special aluminiu.

În ce alimente este utilizat E 133?

E 133 Albastru Brillant FCF
Colorantul E 133 este utilizat în combinație cu tartrazina (E 102) pentru a se obține diverse nuanțe de verde. Adăugată în produsele alimentare restabilește culoarea inițială degradată în timpul procesării sau depozitării acestora. Cu acest aditiv sunt colorate de asemenea și produsele fără culoare (de cofetărie, de patiserie, produse zaharoase) care astfel devin mai atractive pentru consumatori.
Aditivul E 133 este adăugat separat în alimente sau în combinație cu E 100, E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 129, e 131, E 132, E 142, E 151, E 155, E 160d, E 160e, E 160F, E161b, în aceleași produse și în dozele prezentate la E 100. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 6 mg/kg corp.
Alte alimente în care găsim E 133 sunt: vin aromatizat, cidru, băuturi fără alcool, băuturi alcoolice, suplimente alimentare lichide şi solide, carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte, produse de cofetărie, bomboane, jeleuri, îngheţată, produse lactate, ambalaje comestibile etc. E 133 poate fi găsit şi în săpun, pastă de dinţi, şampon şi apă de gură.

Risc pentru sănătate?

Se recomandă ca acest aditiv să fie eliminat din dieta copiilor. În cazul persoanelor adulte, colorantul poate provoca fenomene alergice sau de intoleranță, ca și ceilalți coloranți de sinteză. Unii cercetători susțin că aditivul E 133 devine cancerigen atunci când este folosit împreună cu alți coloranți. Albastru Brillant FCF mai este incriminat de inducerea sindromului de hiperactivitate, bronhospasm și distrucții cromozomale. Este interzis în Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Spania, Suedia și Elveția. Albastru Brillant FCF devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate deoarece produce gaze toxice.
Într-un studiu în care a fost folosit împreună cu alţi trei coloranţi s-a observat că amestecul a afectat ficatul, rinichii şi tiroida, a crescut nivelul de colesterol, trigliceride, lipide, proteine şi transaminaze din sânge şi a scăzut nivelul de hemoglobină şi globule roşii.

Surse:
Wikipedia
cesamancam.ro
Biblia Alimentară – Gheorghe Mencinicopschi
Aditivii Alimentari-Necesitate și risc – E. Orănescu

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *