Cărbunele vegetal este compus din particule fine de carbon. Mai poate conține mici cantități de azot, hidrogen și oxigen.

Cum se obține cărbunele vegetal?

Cărbunele vegetal reprezintă substanța caracterizată printr-un conținut mare de carbon, cu o porozitate ridicată și o suprafață internă foarte mare, fapt ce-i permite reținerea de substanțe străine prin procesul de adsorbție și condensare capilară. Mai este denumit Carbon (cu simbolul chimic C), medicinalis vegetalis sau cărbunele activ.
Industrial, cărbunele vegetal se obține prin carbonizarea substanțelor vegetale, ca lemnul, reziduurile de celuloză, cărbunele de lemn (fag, brad etc.), turba, lignitul, nuca de cocos, sâmburii de fructe, din diverse învelișuri vegetale, oasele și sângele. Cărbunele astfel obținut este supus procesului de activare. Activarea se realizează în scopul obținerii unui produs cu porozitate mare, apt de a reține în porii săi de gaze, vapori, substanțe colorante etc. Metode de activare sunt prin tratare cu gaze (mono și dioxid de carbon) și cu vapori de apă sau prin activare chimică.
Se prezintă sub formă de pudră (obținută prin măcinarea cărbunelui), pulbere, granule, plăci etc. Are culoarea neagră. Este o substanță insolubilă în apă și în solvenți organici, inodoră și insipidă. La încălzire ușoară arde încet, fără flacără.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul E 153 este adăugat în brânza Morbier. Se mai adaugă pentru colorare singur sau alături de E 101, E 140, E 150a, E 150b, E 150c, E 150d, E 160, E 162, E 163, E 170, E 171, E 172 în produsele prezentate la E 101.

De ce se utilizează cărbunele vegetal în industria alimentară?

E 153 este necesar pentru colorarea unor produse alimentare. Cărbunele vegetal activat mai este utilizat și datorită proprietăților sale adsorbante; pentru dezodorizarea, epurarea și decolorarea apei, a soluțiilor de zahăr, a glucozei, dextrozei, uleiurilor, grăsimilor, gelatinei, pectinei, a acidului glutamic, a soluțiilor apoase de alcool etilic, a hidrolizatelor proteice etc.
Cărbunele activat mai este folosit și în industria fabricării vinului, în scopul decolorării vinurilor albe, la care culoarea este modificată, precum și pentru eliminarea mirosului sau gustului său neplăcut. Se mai utilizează tot ca decolorant, la fabricarea berii. Se adaugă numai la brasaj, pentru a se evita reținerea neselectivă a unor componente din bere (proteine, substanțe amare, substanțe colorante etc.)

Prezintă risc pentru sănătate?

Aditivul E 153 este considerat de unii cercetători ca fiind inofensiv. În schimb, alți cercetători susțin că aditivul este în curs de evaluare și considerat periculos, deoarece are un potențial cancerigen din cauza impurităților pe care le conține. Cărbunele vegetal medicinal (granule, pulbere, comprimat) are utilizări medicale. Astfel, este folosit singur sau asociat cu unele medicamente în afecțiuni gastrointestinale (balonări) datorită proprietăților sale de adsorbant. Are și o acțiune dezinfectantă prin catalizarea proceselor de oxidare și de distrugere a toxinelor microbiene. Se utilizează în infecții intestinale, diaree, colită de fermentație, intoxicații cu plumb, fosfor, arsenic, cianuri. În Australia este permisă folosirea numai a cărbunelui vegetal. Aditivul este interzis în SUA.
Surse: 
Biblia alimentară – Gh. Mencinicopschi
Aditivi alimentari necesitate și risc, Elena Orănescu
Aditivi alimentari – note de curs
E-urile periculoase – C. Antonov

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *