Valoarea calorică a berii este dată de principalii constituenți ai produsului finit și anume alcoolul, hidrații de carbon și proteinele din bere. Deoarece atât hidrații de carbon cât și proteinele au aceeași valoare calorică (4,1 kcal), în calculul valorii energetice se poate lucra cu substanța uscată a berii și cu conținutul în alcool.

Valoarea nutritivă a berii

În ceea ce privește valoarea nutritivă a berii, dacă se ține seama de principalii nutrienți (carbohidrați și proteine), aceasta ar fi redusă. Însă, în aprecierea valorii nutritive a berii trebuie de avut în vedere și alte lucruri:

  • conținutul în vitamine și în principal în niacină, piridoxină, riboflavină, acid pantotenic, biotină și inozitol;
  • conținutul în substanțe minerale, în principal magneziu și potasiu. Este foarte important aici raportul Na/K, care în bere este foarte redus, ceea ce are un efect benefic asupra presiunii sangvine.

De ce este bine să bei aproximativ 0.5 L de bere pe zi?

  1. compușii fenolici care au efect bacteriostatic/bactericid atât în bere cât și în organismul uman; stimulează activitatea cardiacă și contracarează crampele intestinale.
  2. berea favorizează absorbția fierului și magneziului în tractul intestinal
  3. datorită conținutului, berea acționează ca antioxidant natural, prevenind procesul de îmbătrânire.
  4. berea contribuie la scăderea nivelului de insulină din sânge și din această cauză se reduce degradarea lipidelor de depozit și a celor din dietă;
  5. alcoolul conținut în bere reduce incidența bolilor cardiovasculare prin modificarea balanței dintre lipoproteinele cu densitate mare (HDL) și cele cu densitate mică (LDL) care circulă în sânge, astfel că se ajunge la o depunere mai redusă a colesterolului pe suprafața internă a vaselor sangvine, reducând astfel ateroscleroza și blocarea vaselor sangvine cu cheaguri de sânge.
  6. alcoolul din bere are și un efect benefic asupra coagulării sângelui, atât prin reducerea tendinței plachetelor sanguine de a se agrega cât și prin activarea plasminogenului, factor natural din sânge care distruge cheagurile rezultate prin aplicarea plachetelor.

La un consum redus de alcool din bere (aproximativ 0,5 bere/zi) se anulează inhibările psihice, individul se simte bine, devine volubil, mai prietenos, mai înțelegător. Alcoolul din bere, împreună cu dioxidul de carbon stimulează apetitul și îmbunătățește digestia alimentelor, mai ales a acelora care conțin cantități mari de grăsimi.
Conținutul mare de apă din bere are un efect de contracarare a deshidratării organismului deoarece favorizează osmolalitatea (mai ales berile cu conținut redus în alcool) și astâmpără setea mult mai mult în comparație cu alte lichide (sucuri, cola, pepsi etc.).
Prin componentele aduse de hamei și datorită sărurilor de potasiu, se consideră că berea are un efect de purjare a pietrelor de natură oxalică și de urați de la rinichi. Pigmenții formați la fabricarea malțului brun și care trec în bere ar avea efect de inhibare în ceea ce privește formarea cariilor dentare, la aceasta contribuind și cantitatea de zahăr redusă din bere. Berea, în efectul său înlătură tensiunea nervoasă și nu induce oboseala.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *