Vinul conține o serie de substanțe ușor asimilabile precum: zaharuri, alcool etilic, glicerină, acizi organici, tanin, esteri, aldehide, proteine, aminoacizi, vitamine, săruri minerale etc. Din punct de vedere energetic 1 litru de vin care are 10% vol. alcool aduce în bilanțul energetic 600 – 700 calorii, care reprezintă 25% din necesarul zilnic al organismului. Un litru de vin echivalează, din punct de vedere energetic, cu 0,9 l lapte, 500 g pâine, 580 g carne, 5 ouă sau 1 kg cartofi.
Celelalte substanțe din vin, deși în cantități mici, au valoare nutritivă. Conținutul mai bogat în cationi (potasiu în special) constituie o rezervă de substanțe alcaline care neutralizează acizii proveniți din metabolismul lipidelor, contribuind la menținerea unui pH constant al sângelui. De asemenea, fierul și cuprul intră în compoziția hemoglobinei, fosforul ia parte la sinteza fosfoproteinelor și fosfatidelor, iar microelementele (zinc, cobalt, bor, brom, iod, etc.) intră în constituția anumitor țesuturi și enzime din organism.
Asupra organismului uman, vinul are o acțiune fiziologică, bactericidă și terapeutică.

Acțiunea fiziologică a vinului în organism

Acțiunea fiziologică a alcoolului din vin, influențează direct funcțiunile aparatului digestiv, circulator și sistemul nervos. Doze mici de vin activează secreția salivară și gastrică, mărind în același timp secreția pancreasului ajutând la saponificarea grăsimilor. De asemenea, reglează pH-ul sucului gastric, stimulează contracția stomacului, favorizează digestia și absorbția (deschide apetitul).
Vinurile albe, au o acțiune laxativă, iar cele roșii una constipativă. Dozele mari și repetate de alcool provoacă o congestionare permanentă a mucoasei gastrice ducând la gastrita cronică de natură alcoolică. Asupra aparatului circulator, alcoolul din vin, în doze moderate, produce o senzație de căldură și congestie a feței datorită vasodilatației. Cantități mari de vin duc la hipertensiune și la creșterea temperaturii periferice.
Sistemul nervos este influențat puternic de alcool în funcție de cantitatea consumată. În doze moderate, alcoolul stimulează activitatea nervoasă producând o senzație de euforie însoțită de excitația cerebrală și exaltația psihică. În doze mari, alcoolul produce o acțiune anestezică ce poate produce chiar moartea.

Acțiunea bactericidă a vinului în organism

Vinul este un aliment care nu are în compoziția sa microorganisme patogene pentru om. Un vin de 10% vol. alcool omoară bacteriile tifice și paratifice, în 15 minute. Acțiunea bactericidă a vinului se datorează componenților acestuia: acizi, taninuri și în special antocianii din vin. Vinul este folosit în cazurile de tuberculoză, holeră, tifos.

Acțiunea terapeutică a vinului

Consumul de vin se recomandă în bolile căilor respiratorii (bronșite, bronhopneumonii, tuberculoză), în unele boli ale aparatului circulator (acțiune vasodilatatoare și cardiotonică), în combaterea malariei, în unele boli digestive (colită, constipație), în anemii, răceli, în formele ușoare de astenie, în stări de oboseală fizică etc.
Consumul de vin în cantități moderate, activează circulația sanguină la nivel capilar și cranian, având efecte terapeutice foarte importante pentru organismul uman. Dintre acestea amintim: reduce riscul
afecțiunilor coronariene, a cardiopatiei ischemice, a trombozei coronare, a osteoporozei, a insuficienței
renale, a apariției cancerului, a apariției hipertensiunii arteriale, a apariției calculilor biliari și a litiazei, a apariției bolii Parkinson, sau bolii Alzheimer, stimulează digestia, elimină apariția ulcerului, a hepatitei A, reduce stresul și stările depresive.
S-a constatat că în timp ce majoritatea băuturilor alcoolice favorizează frecvența unor boli, cum sunt: hipertensiunea, maladii coronariene, celebro-vasculare și bronșita, vinurile consumate în diferite
cantități reduse au rol favorabil, chiar profitabil. În studiu se arată că în Franța și Italia, mari consumatoare de vin, mortalitatea datorată acestor boli este de trei ori mai redusă decât în țările în care vinul nu face parte din băuturile alcoolice cotidiene.

De ce nu este bine să bei prea mult alcool? (vin, bere, țuică, votcă)

Astăzi, fiecare dintre noi știe că abuzul de alcool este dăunător sănătății și că vinul trebuie consumat cu moderație. Abuzul de alcool provoacă numeroase ciroze, cancer și indirect, accidente de circulație. Cu toate acestea însă, unii oameni continuă să considere această băutură demnă de fi consumată zilnic, fără limite. Alcoolul în cantități mari reduce capacitatea de concentrare și atenția, încetinește activitatea cerebrală și blochează reflexele.
Contribuția lui nefastă se face simțită în toate tipurile de accidente, în special în cele rutiere. Se știe că regula generală că alcoolul nu se amestecă niciodată cu medicamentele, oricare ar fi tipul acestora. Motivul este simplu: alcoolul este metabolizat în ficat și poate interfera cu acțiunea substanțelor medicamentoase în mod nedorit. Combinația dintre somnifere și băutură este în mod special periculoasă.

Ce se întâmplă când bei prea mult alcool? (prea mult vin, prea multă bere)

  • distrugerea ficatului (ciroza);
  • osteoporoză;
  • riscul de cancer (de gât, de ficat, de sân, de esofag);
  • presiune arterială ridicată;
  • ulcere de stomac;
  • afectarea mușchiului inimii;
  • pancreatita acută și cronică;
  • nivel ridicat de trigliceride;
  • obezitate.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *