Asmățuiul mai este denumit asmățuchiul sau hațmațuchiul. Este o plantă originară din Asia, unde se întâlnește și astăzi în stare sălbatică. Este răspândită și la noi în unele zone colinare și de câmpie (Moldova, Câmpia Română etc.). În prezent, se găsește răspândită în cultură în toată Europa.

De ce se cultivă asmățuiul?

Asmățuiul se cultivă pentru frunzele sale foarte aromate, care se întrebuințează atât la garnisirea unor mâncăruri cât și la condimentarea salatelor. Frunzele și lăstarii floriferi erau folosite și ca drog. Acestea conțin glucozidul apiina, unele substanțe amare și ulei eteric. Fructele și lăstarii se mai folosesc și contra bolilor de piele, iar ceaiul din lăstari se ia ca stimulent digestiv diuretic.

Descrierea plantei

Este o plantă anuală înaltă de 5-70 cm, acoperită cu perișori moi, mai ales în regiunea nodurilor. Frunzele sunt tripenat-sectate. Florile au culoarea albă și sunt dispuse în umbele. Fructele (semințele) sunt alungite și ascuțite la capete, cu suprafața netedă și de culoarea brună-negricioasă. Într-un gram intră aproximativ 430-460 semințe. Facultatea germinativă este de peste 95% și se păstrează 2-3 ani.

Pe ce fel de teren se cultivă asmățui?

Asmățuiul cere terenuri fertile, lucrate adânc și bine afânate. Este mai puțin pretențios față de lumină, deci poate fi cultiva și printre pomi în livezi. În condiții de lumină puternică și secetă emite în scurt timp tulpini florale.

Cum se cultivă asmățuiul?

Cultura de asmățui se poate înființa din martie până în luna septembrie. Se păstrează foarte bine la cultură succesivă, mai ales după legume care eliberează terenul mai din vreme. Se seamănă pe straturi cu lățimea de 0.94 m, în rânduri simple, la distanța de 20 cm. La hectar se folosesc 55-60 kg semânță.  Plantele răsar după 12-14 zile de la semănat. Pe parcursul perioadei de vegetație, cultura se întreține prin lucrări de prășit și mai ales irigat, asmățuiul fiind o plantă pretențioasă la umiditate.

DE CE ESTE BINE SĂ BEI VIN?

Prima recoltate a frunzelor se face după 30-35 de zile de la răsărire. Pentru a obține în permanență o producție de frunze se eșalonează însămânțarea la intervale de 2-3 săptămâni. Culturile înființate toamna, prin semănături târzii (septembrie – octombrie), pot ierna foarte bine, cu condiția ca plantele să fie protejate prin învelirea cu un strat de paie, frunze sau resturi de plante.
Asmățuiul – Schema de înființare a culturii
Producția de frunze și lăstari variază în funcție de perioada în care se înființează cultura. La o singură recoltare se realizează cca. 3 tone de frunze la ha. Atât la noi cât și în alte țări europene nu au fost create soiuri ameliorate de mare productivitate, deoarece planta nu este prea cunoscută și nici nu este solicitată în consum. Se folosesc totuși o serie de populații locale, care se pot grupa în două mare tipuri: asmățuiul cu frunza creață și asmățuiul comun.

Ce trebuie să facem pentru a obține semințe de asmățui?

Pentru obținerea semințelor se însemânțează în primăvară, în luna martie. După primele două recoltări de frunze, în a doua jumătate a lunii mai sau începutul lunii iunie, din cele cinci rânduri semănate se suprimă două și rămân pentru producerea semințelor numai trei rânduri, la distanța de 40 cm între ele. Pe rând, plantele se răresc la 25-30 cm.
După rărirea plantelor se face o fertilizare cu circa 150-200 kg/ha superfosfat și 100 kg/ha azotat de amoniu, după care cultura se pregătește și se irigă cu o normă de 300 m3 (cubi)/ha. Înflorirea plantelor are loc în a doua jumătate a lunii iulie, iar semințele se recoltează la sfârșitul lunii mai, în mod eșalonat, pe măsura ajungerii la maturitate. Se pot obține 250-300 kg semințe la hectar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *