Bicarbonatul de sodiu este un produs polivalent, sănătos, ecologic, practic, eficace și extrem de accesibil ca preț. Își găsește locul în toate domenii: frumusețe, igienă, bucătărie, menaj, bricolaj și chiar în lumea jocului sau pentru animale.

Bicarbonatul de sodiu, hidrogenocarbonat de sodiu sau bicarbonat alimentar?

Nu mai căuta! Aceste trei apelative desemnează același produs. Termenul cel mai just rămâne totuși bicarbonat de sodiu, a cărui formulă este NaHCO3. Bicarbonatul de sodiu cuprinde așadar carbon (C), hidrogen (H), sodiu (Na) și o majoritate de oxigen (O2).
Bicarbonatul de sodiu se prezintă sub forma unei pulberi albe, care acționează ca o substanță tampon, adică vine să echilibreze mediile prea acide sau prea alcaline aducându-le pH-ul la un nivel de echilibru. Capabil să se comporte ca un acid și o bază, această substanță pe care chimiștii au calificat-o din această cauză ca amfoter posedă o rază largă de acțiune.
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient prezent în numeroase produse pe care le utilizăm zilnic fără să acordă atenție acestui fapt. De exemplu îl găsim în anumite medicamente (paracetamol, aspirină). În preparate alimentare precum ciorbe, prăjituri, precum și produse de întreținere (praful de curățat sau lădițele pentru pisici conțin în realitate bicarbonat de sodiu).

Caracteristicile bicarbonatului de sodiu

  • culoare albă
  • inodoră
  • solubilă în apă
  • nu este inflamabilă
  • biodegradabilă
  • nu este toxică pentru sănătate și pentru mediu, dar ușor iritabilă pentru ochi și piele la anumite persoane sensibile
  • substanță tampon: stabilizează pH-ul la aproximativ 8.1
  • produce CO2, dacă este încălzită sau pusă în contact cu acizii
  • ușor abrazivă

Unde găsești de cumpărat bicarbonat de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu se găsește în farmacie, hipermarketuri, magazine alimentare, etc. Este comercializat în pungi de 100 g, cutii de 500g, uneori de 1kg. Se găsește și în cantități mari, în saci de 25 de kg, în rețelele profesionale.

Mică istorie despre Bicarbonatul de sodiu

Până la revoluția franceză, bicarbonatul de sodiu se producea arzându-se produse vegetale precum algele, de la care se recupera cenușa. Industria utilizează apoi această cenușă pentru a fabrica sticlă, săpun, produse textile și hârtie. În 1789, acest produs polivalent cunoaște un nou început grație unui chimist francez: Nicolas Leblanc. Acesta perfecționează un procedeu mai simplu de obținere a bicarbonatului de sodiu, plecând de la apa de mare.
În secolul al XIX-lea, brutarilor americani le-am datora ideea de a ameliora crescutul pâinii adăugând praf de bicarbonat. În 1863, un nou procedeu de fabricație își face apariția. Botezat Solvay, după numele inventatorilor săi și utilizat și în zilele noastre, permite producerea de bicarbonat plecând de la sare sau cretă (produse naturale extrase din cursurile apelor, din oceane sau din sol) și din amoniac.

Cum păstrăm bicarbonatul de sodiu mai mult timp?

Pentru a-ți conserva bicarbonatul de sodiu cât mai mult timp posibil ai grijă să închizi bine punga (cu ajutorul unor cleme) sau cutia, după fiecare utilizare. De asemenea, îl poți pune la adăpost de aer, de umiditate și de lumină plasându-l într-o cutie opacă și acoperită cu un capac ermetic. Cum să fii sigur că produsul este încă activ? Atâta vreme cât praful este încă efervescent în contact cu apa înseamnă că încă este eficace!

Unde depozităm bicarbonatul de sodiu?

În mod ideal ar trebui o cutie de bicarbonat de sodiu în baie, atât pentru a curăța produsele sanitare cât și pentru igiena personală. Una în bucătărie pentru preparate culinare sau pentru a-l utiliza la curățarea de acizi sau de grăsimi a diverselor suprafețe. Odată ce începi să cunoști bicarbonatul, nu te vei mai putea lipsi de el. Nu te limita la sfaturile oferite primite de la prieteni sau ceea ce citești pe internet. Poate vei găsi noi aplicații. Urmează-ți inspirația și testează!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *