Bicarbonatul de sodiu este un aliat fidel în bucătărie. Este util ca înlocuitor al drojdiei în preparatele culinare, dar și pentru a favoriza coacerea, pentru a curăța fructele și legumele, pentru a le păstra culorile, pentru a frăgezi carnea, pentru a elimina mirosurile etc.

Bicarbonatul de sodiu în loc de drojdie

Bicarbonatul poate înlocui în mod avantajos drojdia în preparatele culinare de toate felurile. La fel ca drojdia, favorizează dospirea unui aluat. Produce o textură mai ușoară, mai aerată, dar prezintă calități superioare. În special, contribuie la lupta împotriva excesului de aciditate din stomac și permite o digestie mai armonioasă. Această virtute este cu atât mai apreciabilă întrucât drojdia poate fi gazda pentru Candida albicans, mult mai răspândită decât s-ar crede, căci nu se recunoaște în general decât atunci când se exprimă la nivel genital, în vreme ce se înrădăcinează în realitate în mucoasa intestinală, de unde poate migra peste tot în corp, provocând candidoze cutanate, digestive, viscerale sau alergii, oboseală generală, scădere a sistemului imunitar etc.
Nu mai este nevoie să cumperi drojdie pentru a obține dulciuri cu aluat bine dospit. E suficient să adaugi 1 linguriță de bicarbonat pentru 500 g făină, Căldura de la copt sau simplu contact cu un lichid provoacă o reacție chimică prin producerea unui gaz carbonic, care va face aluatul să se umfle.

Folosește bicarbonat de sodiu atunci când bați albușurile spumă

Albușurile se vor bate mai bine, spuma va fi mai fermă și mai ușoară dacă adaugi un vârf de cuțit de bicarbonat pe ouă înainte să le bați.

Culori mai puternice pentru legume cu ajutorul bicarbonatului

Fierberea poate altera culoarea legumelor. De exemplu verdele profund al păstăilor de fasole. Ca s-o păstrezi, adaugă 1 linguriță de bicarbonat în apă la fiert. Nu uita totuși că fierberea care păstrează cel mai bine nutrienții conținuți în legume este fierberea la abur, blândă și scurtă. Fierberea în apă dizolvă o parte dintre nutrienți și trebuie păstrată așadar de preferință preparării supelor și ciorbelor.

Bicarbonatul de sodiu atenuează mirosurile

Efluviile de varză, mărar sau orice altă legumă cu miros pregnant pot incomoda anumite nasuri sensibile sau se pot răspândi în alte camere. Pentru a evita această neplăcere, pur și simplu adaugă 1 linguriță de bicarbonat în apă la fiert.
Dacă fierbi varza sau conopida, adaugă în oală 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Legumele vor rămâne ferme, fiind moi totodată. De asemenea, vor fi mai ușor de digerat.

Folosește bicarbonat pentru a spăla fructele și legumele

Pentru a le curăța de diversele produse folosite la tratare chimică (ceară), fructele și legumele se pot curăța cu apă cu bicarbonat. O linguriță de bicarbonat la 1 litru de apă. Nu abuza de el. Înmuierile prea lungi sunt în realitate nerecomandate, căci anumiți nutrienți vor migra în lichid și vor fi așadar pierduți.
Pentru a evita acest incovenient, poți să-ți umezești mâinile, să le pudrezi cu praf de bicarbonat și să freci direct fructele și legumele din care vei elimina astfel o parte din reziduurile chimice. Nu pune prea mult bicarbonat în cazul mâinilor cu pielea fragilă. Clătește bine la final

Nu poți mânca roșii din cauza acidității?

Uneori, roșiile nu pot fi suportate de stomacurile fragile. Înainte de a le elimina din meniu, încearcă să le presari cu puțin bicarbonat în timpul fierberii sau după aceasta pentru a le face mai ușor de digerat, reducându-le aciditatea.

Frăgezește carnea cu bicarbonat de sodiu

Pentru a face o carne mai fragedă, varsă o jumătate de linguriță de bicarbonat în apa în care fierbe carnea. De asemenea, poți să freci carnea de porc, vită sau pasăre cu praful de bicarbonat. Lasă să acționeze 2 ore înainte de a le prepara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *