Busuiocul este originar din Orientul Îndepărtat, iar astăzi este răspândit pe tot globul. La noi în țară îl întâlnim în zona rurală, cultiva în grădinile din jurul casei. Busuiocul se cultivă atât ca plantă condimentară, cât și ca plantă ornamentală. Părțile aeriene ale plantei se întrebuințează la condimentarea diferitelor sosuri, mâncăruri, paste, mezeluri și murături. Extractul de busuioc se mai întrebuințează la prepararea lichiorurilor.
Conținutul în ulei volatil este de 0.10 – 0.20%, iar semințele în condiții de umiditate formează mucilagiu. Busuiocul a fost mai puțin studiat din punct de vedere farmacologic pentru utilizarea terapeutică. Empiric este folosit în tulburări gastro-intestinale, ca stimulent al digestiei, ca diuretic sau contra inflamațiilor la căile respiratorii. Uleiul volatil are proprietăți antimicrobiene și antifungice. Busuiocul se utilizează și în industria parfumurilor.
Este o plantă anuală. Tulpina, cu înălțimea cuprinsă între 25-50 cm, este ramificată  și poartă frunze alungite, cărnoase. Înflorește din luna iunie până în luna septembrie. Florile de busuioc sunt mici, de culoare albă sau roz. Fructele de busuioc sunt achene mici, de culoare neagră, de 1.5 – 2 mm lungime și 1.0 – 1.5 mm lățime. Facultatea germinativă a semințelor este de 60-80% și se păstrează 4-5 ani. la un gram intră aproximativ 600-800 bucăți.

Cum se cultivă busuiocul?

Busuiocul reușește bine pe terenuri cu expoziție sudică, bogate în humus și elemente nutritive, cu textură ușoară sau mijlocie, plane, cu reacție neutră (pH între 6.5 și 7.5). După nivelarea de exploatare, care se execută din toamnă se vor administra îngrășăminte organice (gunoi de grajd – 40 t/ha) și diverse îngrășăminte chimice, apoi se face arătura de bază la adâncimea de 28-30 cm.
Busuiocul – schema de înființare a culturii
Cultura de busuioc se înființează prin semănare directă în câmp, în teren modelat. Înainte de înființare se va executa o grăpare a solului, apoi se vor deschide rigole în vederea modelării cu, cultivatoare echipate cu rarițe, după care solul se modelează în straturi înălțate, cu lățimea la coronament de 0.94 m. Semănatul se face în prima jumătate a lunii aprilie, direct în câmp sau în răsadnițe pentru producerea răsadului.
Schema de înființare a culturii de busuioc prevede 5 rânduri pe strat, la 18 cm distanță între rânduri și 14-16 cm între plante pe rând, asigurând densitatea de 250 000 plante/ha. Adâncimea de semănat este de 1- 1,5 cm, iar norma de sămânță se ridică la 2-3 kg la ha.

SUBSTANȚE TOXICE CARE SE FORMEAZĂ ÎN TIMPUL PREPARĂRII MÂNCĂRII

În timpul perioadei de vegetație se va da atenție lucrărilor de prășit. Între rânduri, prășitul se execută de 2-3 ori. Cu această ocazie se refac și rigolele de udare. Pe rând se prășește de 1-2 ori. Când plantele au 6-8 cm înălțime se face răritul, care coincide de obicei cu prima prășire pe rând.
Pentru a mări producția de frunze, în timpul perioadei de vegetație se vor administra și diferite îngrășăminte chimice, în special îngrășăminte pe bază de azot. Se va iriga pe brazde lungi, de câte ori va fi nevoie, asigurând în sol, la adâncimea de 30 cm, o umiditate de 70% din intervalul umidității active.

Cum și când se face recoltarea busuiocului?

Recoltarea se face manual, prin ruperea lăstarilor, începând de la sfârșitul lunii iunie și până toamna la apariția brumelor. Se pot obține 10-12 t/ha lăstari proaspeți. În cultură se întâlnesc mai multe soiuri de busuioc, care se deosebesc după forma, mărimea și culoarea frunzelor, așa cum sunt: busuiocul creț, busuiocul cu frunza mare, busuiocul cu frunza roșie.

Semințe de busuioc

Pentru obținerea semințelor se folosesc culturile destinate pentru consum, După prima recoltare de lăstari tineri, la care se ciupesc numai vârfurile, se răresc plantele la 28-32 cm pe rând, se fertilizează cu 100 km/ha superfosfat și 50-60 kg/ha azotat de amoniu, se prășesc și se irigă cu o normă de apă de 200 m3 (cubi)/ha.
Înflorirea plantelor are loc în a doua jumătate a lunii iulie, iar semințele ajung la maturitate la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, când se face recoltarea. În perioada formării semințelor se mai fac 1-2 irigări cu 200 m3/ha. Producția de semințe poate ajunge la 150-200 kg/ha.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *