Cimbrul este o plantă originară din Europa meridională, de unde s-a răspândit pe toate continentele. Cimbrul se cultivă pentru frunzele sale, care se utilizează aromatizarea unor mâncăruri, la prepararea murăturilor și în industria conservelor.

Ce trebuie să știi despre cimbrul?

Cimbrul este o plantă anuală, cu tulpina înaltă de 30 – 70 cm, foarte ramificată începând aproape de la bază, care are tendința de a se lignifica. Frunzele sunt liniar – lanceolate, cu vârful ascuțit, suprafața netedă, de culoare vere închis. Florile sunt mici, de culori diferite (violacee, alburii, lila sau albe punctate cu roșu). Înflorirea cimbrului este eșalonată începând din luna iulie și încheindu-se în luna octombrie. Fructele sunt mici și ovale, de culoare verde – cenușiu sau cafeniu închis. Într-un gram intră 1500 – 1700 semințe. Facultatea germinativă este destul de redusă, în jur de 80% și se păstrează un an.

CUM SE CULTIVĂ ȘI CUM SE RECOLTEAZĂ LOBODA?

Cimbrul este mai puțin pretențios față de factorii de mediu. Reușește bine aproape în toate tipurile de sol, cu condiția să fie cât mai curate de buruieni. Nu are cerințe mari față de umiditatea în sol și atmosferă, dar manifestă sensibilitate față de lumină. Crește și se dezvoltă bine pe terenurile cu expoziție sudică.

Cum se cultivă cimbrul?

Cultura de cimbru se înființează primăvara începând cu luna aprilie, când terenul permite o bună mobilizare mecanică. Se seamănă primăvara pe straturi înălțate, late de 94 cm, în trei rânduri, la distanța de 35 de cm, iar pe teren nemodelat la distanța de 18 – 22 cm între rânduri și se rărește la 20 – 25 de cm între plante pe rând.
La hectar se folosește cantitatea de 4-5 kg de sămânță. Cultura se întreține în continuare prin lucrări de prășit până ce plantele ocupă spațiile dintre rânduri și nu se mai poate lucra fără rănirea plantelor. În caz de secetă excesivă, cultura se irigă cu norme de 200 m cubi la hectar.

Cum și când se recoltează cimbrul?

Recoltarea frunzelor de cimbru se face când plantele au început să înflorească. De pe un hectar se pot recolta cca 300 kg de frunze. În practică, recoltarea se face prin cosire, când semințele de la baza inflorescenței încep să se înnegrească. În acest caz, tufele cosite se pun la uscat, în adăposturi umbrite și bine aerate, unde se păstrează timp îndelungat. Producția de tufe uscate ce se obține la hectar este de 800 – 1000 kg.
Cimbrul – Schema de înființare a culturii
Producerea semințelor la cimbru nu comportă măsuri de tehnologie deosebită. Din culturile destinate pentru recoltarea plantelor ca materie primă condimentară, se delimitează suprafața dorită, la care se amână recoltarea până la încheierea completă a perioadei de vegetație, ceea ce coincide cu maturarea și înnegrirea semințelor pe întreaga plantă. Plantele semincere se recoltează dimineața pe rouă, pentru a nu se scutura. Producția de semințe poate ajunge la 80 – 100 kg/ha.

Cimbrul și câteva curiozități

  • există în jur de 350 de specii de cimbru;
  • frunzele și florile sunt folosite ca și condimente pentru supe, sosuri etc;
  • cimbrul a fost folosit pentru procesul de mumificare din Egiptul Antic;
  • grecii foloseau cimbrul ca ingredient al băii datorită aromelor frumoase ale acestei plante;
  • aroma de cimbru ars era folosită ca odorizant al templelor;
  • în trecut, oamenii considerau că plasarea cimbrului sub pernă asigură vise plăcute;
  • tot în trecut, oamenii foloseau cimbrul pentru calmarea durerilor și prevenirea infecțiilor. A mai folosit în calmarea tuselor, congestie, dureri de stomac;
  • ultimele studii au indicat faptul că cimbrul poate fi folosit sub formă de unguent sau ceai pentru tratarea și prevenirea acneei;

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *